Treceți la conținutul principal

Nu m-am gândit să scriu despre pandemie (II) - Cea mai iubită

Spitalele nu au fost pregătite deloc pentru pandemie. Deși citisem că se făcuse simulare, cu ceva timp în urmă, pentru Planul Alb. Virusologii, infecționiștii, deci oameni de știință (care nu ghicesc în cărți sau dau în bobi) prevăzuseră că va veni, cândva, o pandemie. Doar că proporțiile nu au putut fi anticipate. 

România a picat testul din prima. Am descoperit că nu avem paturi suficiente la ATI (numărul real e mai mic decât cel declarat), că nu avem echipamente pentru protecția medicilor (săracii, mulți au fost aruncați în lupta asta complet nepregătiți, neprotejați). Comunicatorii în situații de criză nu au convins și nu au informat pe nimeni. Seară de seară am văzut la TV bărbații în costume care ne citeau necrologul victimelor.

Din fericire, noi nu ne-am îmbolnăvit. Dar, la o lună de la incidentul cu Haiduc, copilul a început să facă niște atacuri puternice de panică. Și apoi, să se bâlbâie. Nu mai voia să iasă din casă, plângea și-mi spunea că îi este frică. Evident, era traumatizată. Toți ne-au sfătuit să dăm câinele. Dar cui? Și unde să plecăm cu el, doar eram carantinați în localitate. 

Vara ne-am mai relaxat puțin. Ne-am reunit acasă, la ai mei, am sărbătorit-o pe mama, pe Vic. Am plecat chiar și în vacanță. Una dintre destinații a fost Green Camp, am scris aici. Alta, la Corbu. Ne-am simțit liberi și norocoși. Chiar eram. În timp ce alții se sufocau în spitale, iar în alte țări, de restricții, noi ne-am luat porția de libertate.

În toamnă i-am găsit un stăpân bun lui Haiduc. Îi e bine și acum, îl mai vizităm. 

Dar în toamna lui 2020 ne-am reîntors la restricții, la carantinarea localității, la declarații. 

În bula mea, știam că virozele se intensifică toamna și primăvara. Că atunci sunt virușii în putere. Și că vara scad în intensitate. Așa ziceau specialiștii, i-am crezut. Oricum, până să apară coronavirusul, toți părinții preferau să-și dea copiii la grădi în timpul verii, să se acomodeze puțin. Căci toamna culegeau toate virozele, se umpleau de muci și stăteau numai pe acasă.

În alte bule, oamenii s-au revoltat. Cum de nu-i atacase virusul vara și acum era considerat un pericol? Și s-au născut noi teorii, povești de hrănit monștrii și de ucis orice șansă la rațiune.

În noiembrie 2020 a apărut un strop de speranță. Se lucra la un vaccin. 

Era timpul, se murea de prea mult timp. În condiții ciudate, în unele spitale. Se vorbea de oameni legați, încuiați, lăsați fără apă și fără mâncare, infectați din neglijență. Se vorbea, pentru că informații care să combată, care să liniștească, care să convingă, nu am avut. S-a comunicat puțin și  prost. Autoritățile au avut și au un nivel atât de scăzut al empatiei, încât spitalele au ajuns să fie văzute ca niște lagăre. Iar medicii, ca niște oameni cu interese meschine. Asta era în toamna lui 2020. Acum suntem în iarna lui 2021 și nimic nu s-a schimbat.

O mare tragedie a fost lipsa accesului la servicii medicale de orice fel. Spitalele erau baricadate, nici nu se mai punea problema să mergi la investigații (vorbim de cele de stat). De parca bolile ar fi putut fi puse pe hold. Deși, ar fi fost bine să fie așa.

Iubita mea mămăiță a început să se simtă rău spre sfârșitul anului. De ani de zile se lupta cu cancerul la sân. Nu era bine, dar nu mai avea forță să facă naveta Vl-Cluj (acolo s-a internat în anii precedenți pentru chimio și radioterapie). În medicii din București nu avea încredere. Nu am știut că nu mai e bine decât când a început să vorbească tot mai greu la telefon.

Noi vorbeam aproape zilnic. O sunam pe drum, când mergeam la muncă. Sau când mă întorceam. Când voiam să fac o mâncare. Când răcea Vic. Când îmi cumpăram ceva. Vorbeam despre orice. Știa să mă asculte. Să mă îndrume. Știa multe despre mine. Mă iubea. Se ruga pentru mine. Îmi zicea mereu să am grijă de mine, să mă aranjez, să fiu cochetă, îngrijită. Offf, nu-mi mai găsesc cuvintele să scriu cât de mult a însemnat pentru mine. Cât din viața mea a fost ea, cea mai iubită.

După ce am pierdut-o, am plâns și am scris pagini întregi în mintea mea. Dar aici nu am putut scrie nimic. Uneori, e prea multă durere.

Nici acum nu știu, exact, ce i s-a întâmplat. Nu mai era în putere. A suferit mult, dar s-a plâns prea puțin. În ziua de Crăciun parcă își mai revenise. Am vorbit video, pe telefon. Din păcate, noi eram închiși, în localitate carantinată. Apoi, buni meu a picat iar.

A urmat o perioadă de haos în familie. Ne-am certat între noi crunt. Eu voiam să ajungă la spital, s-o vadă medicii. Nu puteam accepta concluzii superficiale de genul: ,, nu se mai poate face nimic". Voiam să fie testată de Covid, mai ales că în jurul ei nu purta nimeni mască. Toți își dădeau cu presupusul, dar la investigații concrete nu a mai ajuns. Frica de ajunge singură, închisă într-un spital plin de infectați cu Covid, era prea mare. 

Va urma...

Vezi și:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Michael Jackson - (I) Remember the time...

Îmi amintesc că aveam 10 ani, eram în clasa a III-a sau a IV-a şi eram foarte îndrăgostită de Michael..... Cred că am făcut o pasiune numai uitându-mă la promovarea concertului care urma să aibă loc în România. M-a fascinat aşa de mult, încât am reuşit să-i scriu numele corect - degeaba făceam engleză, nu reuşeam să scriu un nume străin doar auzindu-l, de obicei scriam cum pronunţam. Dar cu Michael a fost altă poveste. Offf....de câte ori am mâzgălit de atunci MICHAEL JACKSON.... cu inimioare, la sfârşitul caietelor de mate sau de română!!! Aşa pitică cum eram, am început să colecţionez, normal, poze din "Ecran Magazin" - un fel de Bravo pe acele vremuri, să port pe ascuns insigne cu Michael - că ai mei nu erau de acord. Într-o zi, am văzut în vitrina unei librării o revistă, a cărei copertă era, practic, un mic poster cu Michael. Oooo, am înnebunit, voiam şi eu. Dar cum să fac??? Ai mei erau foarte reticenţi pe atunci vizavi de tot ce produce plăcere copilului :d, aşa că am

Dincolo de granițe

  De ceva vreme lucrez la granițele personale. Acele bariere imaginare pe care să le pun pentru a-mi fi mie bine. Nu este ușor: față de cine să le țin ridicate? ori față de ce? când le cobor? cum comunic că sunt ridicate? ce spune asta despre mine? cum voi fi percepută? ce am de pierdut? dar de câștigat? ce învăț eu din asta? Nu mereu am analizat lucrurile astfel. Chiar dacă am simțit că nu îmi fac bine anumite atitudini, gesturi, vorbe, situații, am ținut barierele jos. Nu am comunicat că nu mă simt bine. Când nu am mai putut, m-am retras. Dar nu am rezolvat nimic, căci am ajuns iar în situații similare. Până când... 🔅...am conștientizat că spațiul meu personal, atât fizic cât și emoțional, este cel mai important. Și nu există niciun motiv în lumea asta pentru a permite cuiva, indiferent cine este, să ,,intre cu bocancii" în spațiul meu personal. Expresia nu îmi aparține, dar este des folosită pentru a transmite cât de puternică poate fi o asemenea intruziune. Și rezonez cu ea.

Poveşti de viaţă II

E timpul să revin cu un nou exemplu din viaţă! În urmă cu mulţi ani am cunoscut un cuplu aparent "bine închegat". El - un om de afaceri super de treabă, sociabil, care era îndrăgostit nebuneşte de ea, după câţiva ani de căsătorie şi un puşti la activ. Ea - o păpuşică frumoasă de pica, de asemenea de treabă. Erau aproape mereu împreună, el îi satisfăcea toate poftele iar ea...era frumoasă de pica. La un an după ce i-am cunoscut, au divorţat. Dar nu asta era ideea! Până să se strice treaba, am asistat la o chestie super super faină. Eram într-o deplasare în Sighetu Marmaţiei, pentru câteva zile. Într-o dimineaţa m-am dus la tipă în cameră, să ne pregătim ca fetele, să mai vorbim de una de alta....şi a ciocănit cineva la uşă. Ne-am cam mirat noi, era destul de dimineaţă şi noi ne cazaserăm la un motel prin munţi pe acolo prin Sighet. Am deschis, era una din cameriste....cu un buchet mare mare de trandafiri roşii, pentru păpuşică. Wowww! Şi nicio carte de vizită....m-am mirat eu.