Exercițiu de imaginație: te afli pe stradă, în mers, și vorbești la telefon. Povestești diverse, îți dai cu părerea. Deodată, un necunoscut sau o necunoscută se oprește în dreptul tău și strigă la tine: ,,cretino!"/ ,,marș!"/ ,,ai mintea scurtă!".
Cum te-ai simți? Eu m-aș speria în primă fază. M-aș simți amenințată.
Personal, trec printr-o formă de bullying online cum nu am experimentat niciodată. Aproape zilnic sunt abordată de persoane necunoscute care mă critică și mă înjură. Și în afară de a da report și block nu știu ce să fac. Dar, din păcate, boții de la Facebook nu au o problemă cu înjurăturile și atacurile la persoană și nu elimină astfel de comentarii.
Cum a început totul? De la un comentariu postat la un reel al Mirelei Retegan, dintr-un podcast cu Mihai Morar și Nicușor Dan. Mirela este fondatoarea Găștii Zurli, Mihai Morar este om de TV și Nicușor Dan este președintele României. Bun!
Cu vreo două luni înainte de alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a fost invitatul lui Daniel Morar la podcastul acestuia. Și au vorbit despre diverse, printre care și despre familie, implicit copii. Nicușor Dan a fredonat câteva versuri dintr-un cântec foarte cunoscut de la Gașca Zurli, îndrăgit de fetița lui.
Eu am urmărit podcastul între cele două tururi și mi-a plăcut mult discuția. În plus, am avut ocazia să aflu și să descopăr o parte mai umană a lui Nicușor Dan, despre care doar citisem până atunci.
Când mi-a apărut în feed reeelul postat de Mirela Retegan, fix cu momentul în care Nicușor Dan fredona din cântecul Găștii Zurli, am lăsat un comentariu - pe ideea că mi-a plăcut discuția, mi-a plăcut cum s-a prezentat Nicușor Dan și că simt că e o alegere bună pentru România. Comentariul a fost lăsat înainte de 18 mai, când a fost turul doi al alegerilor prezidențiale.
Ce s-a întâmplat? Se pare că acest reel a fost redistribuit în comunitatea oamenilor care nu doar că nu-l plac pe Nicușor Dan, dar atacă agresiv pe oricine nu manifestă același nivel de ură și scârbă ca al lor. Și așa am devenit o ,,țintă".
Zilnic primesc notificări că sunt tăguită în reply la comentariul postat de mine în urmă cu 3 săptămâni. 99% sunt oameni ca cei de care am scris mai sus, care nu mă cunosc și care își permit să mă agreseze online. Iar o persoană căreia i-am atras atenția mi-a răspuns: ,,te-am jignit și îmi asum".
Le-am studiat profilurile de Facebook. Unii sunt tineri cu bebeluși în brațe sau persoane în vârstă înconjurate de nepoți și copii. Sunt oameni care călătoresc în locuri frumoase, care mănâncă bine, care au mașini scumpe, case frumoase, servicii bune și care zâmbesc blând și frumos în poze. Sau oameni care trăiesc în zone defavorizate, care nu reușesc să scrie corect în limba română și topica le este o noțiune complet necunoscută, îmbrăcați modest, cu locuințe modeste, fără acces la servicii de calitate. Oameni care afișează icoane în casă, scriu ,,Doamne ajută!" și distribuie predici despre blândețe, iertare și smerenie.
Acești oameni te ,,sfâșie" tot mai des în online. Aruncă cuvinte oribile, amenințări feroce ce se revarsă sub formă de comentarii la diverse postări. Sunt violenți, abuzatori, lipsiți de empatie, respect și scrupule.
Cum ne ferim de ei? Cine ar trebui să ne protejeze de ei? Cum putem continua să ne exprimăm liber opinii, fără teamă că vom fi bruscați și atacați cu apelative oribile?
Cum spuneam, filtrele Facebook de protecție, așa zisele standarde ale comunității, sunt ca inexistente. Deși am dat report, Facebook nu a șters acele comentarii în care sunt înjurată și etichetată cu niște atribute oribile. Singura ,,protecție" este să dau block, astfel încât eu și agresorul să nu ne mai putem ,,vedea" online. Consider că nu este suficient. Dar ce pot face mai mult?
Iată câteva mostre ale agresiunii cu care mă confrunt Au fost mai multe, nu m-am gândit să fac print screen de la început.
P.S. Am contestat feedbackul primit de la Facebook și am obținut ulterior, parțial, ștergerea unor comentarii agresive și jignitoare care au fost inițial lăsate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu