"Securitatea" tehnologiei

Datele noastre de contact, odinioară cunoscute doar de persoanele din anturaj, au ajuns pe taraba tuturor: la diferite firme de promovare a unor produse, pe internet, în ziare şi, mai rău, în posesia unor necunoscuţi. De sărbători primim scrisori sau felicitări la poştă, din partea autorităţilor. Telefonul fix sună şi la capătul celălat este un ciudat cu chef de caterincă. Hai că puteam da vina pe Pagini Aurii! Dar şi mobilul e la fel de expus. Nu mai vorbesc de sutele de spam-uri din mail-uri.

Eu, una, sunt asaltată de câteva luni pe mess de indiviţi ascunşi în spatele unor combinaţii kilometrice de litere. Toţi vor acelaşi lucru: "add me, chat with me, web me...plsss". Îi dau pe ignore, îi reclam ca spam, aleg să nu mai aud de ei niciodată...în zadar. Sunt mai mulţi decât ţânţarii pe caniculă, lângă baltă!

Mama, în schimb, este asaltată de necunoscuţi pe telefonul mobil. Cosmote a adus, pe lângă ofertele cu minute interminabile, apetitul unor obsedaţi de a forma în neştire numere. Când îi e lumea mai dragă, mama se trezeşte cu câte un apel de genul: "Buna, ce faci?/ cine e la telefon? / nu contează / cu cine vrei să vorbeşti? / cu tine...te vreau....". I-am salvat în memoria telefonului astfel de numere; aşa au apărut obsedatul1, obsedatul2....să ştie să nu mai răspundă la telefon.

Comentarii

  1. Eu chiar zilele trecute m-am trezit sa-l intreb pe unul din messul meu ascuns "in spatele unor combinatii kilometrice de litere" daca ne cunoastem sau nu ca nu stiam ce cauta acolo. Mi-a raspuns in engleza ca ar vrea s ane cunoastem si eu i-am zis in romaneste "hai sictir" si i-am dat apoi delete :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi s-a intamplat si mie sa primesc telefoane de genul asta, sms-uri care contineau diferite alinturi la adresa mea (de genul: "gagica") sau bipuri la diferite ore, chiar si la ore mai tarzii din noapte.

    In ceea ce priveste messengerul, eu nu mai dau accept la invitatii decat daca stiu ca am facut schimb de id-uri cu cineva. Mi s-a intamplat sa nu adaug pe nimeni in lista de messenger cu lunile... Ii cunosc pe toti din lista mea de mess, de aceea nu ma intereseaza invitatiile venite din partea celor care nu fac altceva decat sa chatuiasca pe net, sa se joace, sa-si piarda timpul degeaba sau ca sa agate...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare