Abonare la postări!

marți, 9 martie 2010

Codex Alimentarius

Comisia Codex Alimentarius a fost creată în 1963, de către Food and Agriculture Organization şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în ideea de a elabora standarde alimentare.Scopurile principale ale acestui program sunt protejarea sănătăţii consumatorilor şi asigurării practicilor comerciale corecte în comerţul cu alimente, precum şi promovarea de coordonare a tuturor standardelor alimentare activitatea desfăşurată de organizaţii internaţionale guvernamentale şi organizaţii non-guvernamentale...aşa începe descrierea Codexului.

De câteva luni vreau să scriu despre asta, după ce am tot citit, pe internet, articole contra care, sinceră să fiu, m-au pus pe gânduri. O să vă împărtăşesc câteva, concluziile le trageţi singuri.

"Codex Alimentarius va seta standardele de siguranţă alimentară, regulile şi reglementările în vigoare în peste 160 de ţări, adică 97% din populaţia lumii (...) În realitate, Codex Alimentarius intenţionează să pună în afara legii orice metodă alternativă în domeniul sănătăţii cum ar fi terapiile naturiste, folosirea suplimentelor alimentare şi a vitaminelor şi tot ceea ce ar putea constitui mai mult sau mai puţin un potenţial concurent pentru industria chimiei farmaceutice" - eu înţeleg din asta că industria farmaceutică doreşte monopol absolut, cu orice preţ. De exemplu, de ce să ne tratăm de o simlă răceală cu ceaiuri învăţate de la bunica, când putem să ne umplem de pastile?

Detalii foarte interesante puteţi citi pe http://www.ecomagazin.ro/codex-alimentarius/

Prima dată am citit despre Codex pe blogul senatorului Iulian Urban. Omul spune, de obicei, vrute şi nevrute, dar..."26 mai 2009, 16:06 Deputaţii au aprobat cu 182 voturi <>, doua <<împotrivă>> şi 12 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 43/2007 privind introducerea deliberata în mediu şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic". 


În 2008, acelaşi senator scria: "Ce va aduce Noul Cod:

- suplimentele alimentare nu se vor mai comercializa nici în scop preventiv nici terapeutic
- vor fi necesare reţete pentru toate medicamentele peste o doză extrem de mică
- usturioul sau menta , alături de alte produse comune, vor fi considerate droguri de categoria a 3-a care pot fi comercializate doar de către marile corporaţii farmaceutice
- toate suplimentele alimentare ce vor apărea vor fi interzise până ce nu vor trece anumite teste prevazute în noul cod
- produsele modificate genetic vor fi comercializate fără avertizarea consumatorilor, niciun fel de etichetă fiind necesară

Acest cod se intentionează a fi pus în aplicare de la 31 decembrie 2009. Specialiştii în nutriţie preconizează că aplicarea acestui program va produce peste 3 miliarde de victime umane, 1 miliard murind din cauza lipsei de hrană, iar alte 2 miliarde din cauza bolilor generate în organism şi cauzate de proasta calitate a alimentelor disponibile".


La începutul acestui an am primit un mail în care scria: "Pe pachetele de pâine Titan scrie deja că pâinea este fabricată conform Codex Alimentarius".

Nu am verificat ce scrie pe ambalajul de pâine, dar Codex-ul ăsta îmi ridică mari semne de întrebare. Nu mai este valabil liberul arbitru? Trebuie să ni se indice ce este dăunător pentru sănătatea noastră şi să ne fie interzis? Oare ţăranii care cultivă usturoi şi mentă vor fi trataţi asemenea celor care cresc marijuana în apartament?

2 comentarii:

  1. E culmea! Cum adica, daca vreau sa mananc musdei, trebuie sa ma duc la farmacie sa cumpar usturoi?! Inseamna ca suntem o tara de drogati... usor.

    Eu m-as bucura sa cumparam cat mai multe produse naturale, fara tot felul de chimicale, dar ce au cu usturoiul meu? :)) Dar cu menta?
    :)) Ciudat rau, sa stii! Un produs modificat genetic nu are o eticheta care sa specifice acest lucru si eu nu mai pot lua usturoi de la supermarket. Protestez, sa stii! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Te susţin, dar, după cum merg lucrurile, nu noi hotărâm. Destinul ţi-l cam faci în perimetrul trasat de alţii.

    RăspundețiȘtergere