Treceți la conținutul principal

Codex Alimentarius

Comisia Codex Alimentarius a fost creată în 1963, de către Food and Agriculture Organization şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în ideea de a elabora standarde alimentare.Scopurile principale ale acestui program sunt protejarea sănătăţii consumatorilor şi asigurării practicilor comerciale corecte în comerţul cu alimente, precum şi promovarea de coordonare a tuturor standardelor alimentare activitatea desfăşurată de organizaţii internaţionale guvernamentale şi organizaţii non-guvernamentale...aşa începe descrierea Codexului.

De câteva luni vreau să scriu despre asta, după ce am tot citit, pe internet, articole contra care, sinceră să fiu, m-au pus pe gânduri. O să vă împărtăşesc câteva, concluziile le trageţi singuri.

"Codex Alimentarius va seta standardele de siguranţă alimentară, regulile şi reglementările în vigoare în peste 160 de ţări, adică 97% din populaţia lumii (...) În realitate, Codex Alimentarius intenţionează să pună în afara legii orice metodă alternativă în domeniul sănătăţii cum ar fi terapiile naturiste, folosirea suplimentelor alimentare şi a vitaminelor şi tot ceea ce ar putea constitui mai mult sau mai puţin un potenţial concurent pentru industria chimiei farmaceutice" - eu înţeleg din asta că industria farmaceutică doreşte monopol absolut, cu orice preţ. De exemplu, de ce să ne tratăm de o simlă răceală cu ceaiuri învăţate de la bunica, când putem să ne umplem de pastile?

Detalii foarte interesante puteţi citi pe http://www.ecomagazin.ro/codex-alimentarius/

Prima dată am citit despre Codex pe blogul senatorului Iulian Urban. Omul spune, de obicei, vrute şi nevrute, dar..."26 mai 2009, 16:06 Deputaţii au aprobat cu 182 voturi <>, doua <<împotrivă>> şi 12 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 43/2007 privind introducerea deliberata în mediu şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic". 


În 2008, acelaşi senator scria: "Ce va aduce Noul Cod:

- suplimentele alimentare nu se vor mai comercializa nici în scop preventiv nici terapeutic
- vor fi necesare reţete pentru toate medicamentele peste o doză extrem de mică
- usturioul sau menta , alături de alte produse comune, vor fi considerate droguri de categoria a 3-a care pot fi comercializate doar de către marile corporaţii farmaceutice
- toate suplimentele alimentare ce vor apărea vor fi interzise până ce nu vor trece anumite teste prevazute în noul cod
- produsele modificate genetic vor fi comercializate fără avertizarea consumatorilor, niciun fel de etichetă fiind necesară

Acest cod se intentionează a fi pus în aplicare de la 31 decembrie 2009. Specialiştii în nutriţie preconizează că aplicarea acestui program va produce peste 3 miliarde de victime umane, 1 miliard murind din cauza lipsei de hrană, iar alte 2 miliarde din cauza bolilor generate în organism şi cauzate de proasta calitate a alimentelor disponibile".


La începutul acestui an am primit un mail în care scria: "Pe pachetele de pâine Titan scrie deja că pâinea este fabricată conform Codex Alimentarius".

Nu am verificat ce scrie pe ambalajul de pâine, dar Codex-ul ăsta îmi ridică mari semne de întrebare. Nu mai este valabil liberul arbitru? Trebuie să ni se indice ce este dăunător pentru sănătatea noastră şi să ne fie interzis? Oare ţăranii care cultivă usturoi şi mentă vor fi trataţi asemenea celor care cresc marijuana în apartament?

Comentarii

  1. E culmea! Cum adica, daca vreau sa mananc musdei, trebuie sa ma duc la farmacie sa cumpar usturoi?! Inseamna ca suntem o tara de drogati... usor.

    Eu m-as bucura sa cumparam cat mai multe produse naturale, fara tot felul de chimicale, dar ce au cu usturoiul meu? :)) Dar cu menta?
    :)) Ciudat rau, sa stii! Un produs modificat genetic nu are o eticheta care sa specifice acest lucru si eu nu mai pot lua usturoi de la supermarket. Protestez, sa stii! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Te susţin, dar, după cum merg lucrurile, nu noi hotărâm. Destinul ţi-l cam faci în perimetrul trasat de alţii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Michael Jackson - (I) Remember the time...

Îmi amintesc că aveam 10 ani, eram în clasa a III-a sau a IV-a şi eram foarte îndrăgostită de Michael..... Cred că am făcut o pasiune numai uitându-mă la promovarea concertului care urma să aibă loc în România. M-a fascinat aşa de mult, încât am reuşit să-i scriu numele corect - degeaba făceam engleză, nu reuşeam să scriu un nume străin doar auzindu-l, de obicei scriam cum pronunţam. Dar cu Michael a fost altă poveste. Offf....de câte ori am mâzgălit de atunci MICHAEL JACKSON.... cu inimioare, la sfârşitul caietelor de mate sau de română!!! Aşa pitică cum eram, am început să colecţionez, normal, poze din "Ecran Magazin" - un fel de Bravo pe acele vremuri, să port pe ascuns insigne cu Michael - că ai mei nu erau de acord. Într-o zi, am văzut în vitrina unei librării o revistă, a cărei copertă era, practic, un mic poster cu Michael. Oooo, am înnebunit, voiam şi eu. Dar cum să fac??? Ai mei erau foarte reticenţi pe atunci vizavi de tot ce produce plăcere copilului :d, aşa că am

Marea din vecini II - Balcic

Dimineaţa am băgat un duş de înviorare şi am plecat să schimbăm nişte bani. V-am spus, nu aveam deloc valută la noi, numai lei - not good, aveam deja 2 leva datorie la non-stop! Apoi ne-am strâns bagajele, am părăsit hotelul şi am plecat spre castel .De la hotel până acolo făceam 20 de minute, cred, dar noi am poposit pe un dig să ne uităm la mare, la meduze şi să păpăm sandvişuri. Castelul Reginei Maria Eu am mai fost la Balcic în urmă cu trei-patru ani. Dar atunci era altă conjunctură, plus că vremea era nasoală, nu-mi mai aduc aminte mare lucru. Acum am luat aminte la toate. Castelul Reginei Maria arată frumos pe afară. Din păcate, nu există o singură cameră care să redea fidel aspectul de odinioară. Sunt fotografii şi obiecte expuse în 3 încăperi, asta e tot. Fază de blonzi: era şi o încăpere cu suveniruri, printre care şi tablouri pictate pe pânză, o minunăţie. Şi tot admirându-le, am zis să ne şi luăm unul, căci preţurile variau - ne-am decis să-l luăm

Cea mai mare provocare, de când sunt mamă

Photo by Katya Austin on Unsplash Cea mai mare provocare a fost și este să-mi găsesc răbdarea, s-o dozez în porții mici pe care să le iau la momentul potrivit. Este incredibil cât de mult te poate testa un copil, în ce fel te poate determina să te uiți la tine, să te vezi așa cum ești și ... să faci CEVA! Sunt gesturi și cerințe care îmi par mărunte, nesemnificative uneori dar care, pentru copilul meu, înseamnă TOTUL! Altă dată aș fi tratat cu superficialitate, acum simt că trebuie să acord importanță, să comunic, să înțeleg. Recent am citit o carte tulburătoare care tratează, în linii generale, unul dintre marile noastre defecte: superficialitatea. Cartea se numește ,,Tatăl celuilalt băiat", este scrisă de Parinoush Saniee. Este șocant câte se pot petrece într-un suflet din cauză că judecăm mult, vedem și ascultăm puțin, înțelegem mult mai puțin. Iar când sufletul este al unui copil, consecințele pot fi devastatoare.Cred ca este o carte care naște întrebări: când ai