Abonare la postări!

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Presa românească - o mlaştină

Exact, o mlaştină cu multe bălării, o mlaştină care miroase urât... Nu vezi decât ce-i la suprafaţă, restul este tulbure.....şi împuţit. Te afunzi oricum, chiar dacă pasul făcut e corect sau nu. Nu prea ai de ce să te prinzi în mlaştina asta, căci o mână întinsă nu te trage, neapărat, la mal.

În mlaştină am intrat forţat, încă de anul trecut, când am început să nu ne mai primim salariile la timp. Unii, "mai puţin norocoşi", nu le-au mai primit deloc.

Au început zvonurile, cuvintele cheie erau: demisie, demitere, concediere, restructurare, criză. Au apărut primele concedieri în masă, scandalurile pentru neprimirea drepturilor salariale pe munca depusă, s-a ajuns la procese intentate de angajaţii daţi afară fără salarii compensatorii.

Au început restructurările, azi la o revistă, mâine la o televiziune.....la început câte 5, 10, s-a ajuns la o redacţie întreagă.

"Criza asta înseamnă declinul presei scrise", este pe buzele tuturor. Jurnalişti cu o vechime de peste 10 ani nu-şi mai găsesc locul în mlaştina asta. Ori începi un business pe cont propriu, gen o publicaţie online, ori te laşi naibii de presă. Nimeni, nu te mai alege după valoare, eşti un nume care, dacă valorezi prea mult, s-ar putea să rămâi pe afară. Cred că pentru cei tineri e mai bine, oricând e loc pentru voluntari, pentru cei "dornici să înveţe meserie".

Din câte se ştie până acum, "Gardianul", "Cotidianul", "Ziua", "Business Standard" şi-au schimbat traiectoria ori s-au oprit. Circulă zvonuri, confirmate mai mult sau mai puţin, că lucrurile nu stau bine nici la "Evenimentul zilei" sau "Jurnalul Naţional".

Restructurări s-au făcut cam în toate redacţiile de ştiri, scăderile de salarii au atins şi angajaţii caselor de producţie, care vând emisiuni televiziunilor şi care se presupune că "merg". 

La mine, lucrurile au fost cam aşa, pe scurt: din vara trecută, salarii primite cu întârzieri; apoi am fost scoşi la vânzare; peste două luni, răsturnare de situaţie, n-am mai fost de dat, ci de păstrat, că suntem "rentabili"; promisiuni că totul va fi bine, apoi iar răsturnare de situaţie, s-au anunţat restructurări de 80%, de atâta rentabilitate. 

Zarurile au fost aruncate, jocurile făcute, iar acum se cerne toată presa. Sunt curioasă cum va arăta mlaştina după asanare.

3 comentarii:

  1. Sper sa nu te afecteze si pe tine cumva criza asta nenorocita, ca e naspa rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am eu atata imunitate! sa zicem ca sper sa scap cat mai putin "sifonata"

    RăspundețiȘtergere