Treceți la conținutul principal

Şi călugării cad în ispită şi....ajung la PRO TV!!!

(postare iniţială: 08 Nov 2007)


Vara asta m-am decis să mă spovedesc...ideea mi-a venit în condiţiile în care eram în vizita la o prietenă din Braşov. Într-o zi, mi-a propus să vizităm nu ştiu ce mânăstire. Am fost de acord şi m-a gândit că nu ar fi rău să mai mărturisesc câte ceva....la cât se adunase!

Am plecat, noi două, spre mânăstirea cu pricina....al cărei nume îmi scapă. Odată ajunse acolo, m-am înscris prima la cuvânt. Stareţul mânăstirii, călugăr de profesie (şofer, de fapt, dar am aflat puţin mai târziu), m-a întrebat cum mă cheamă şi de ce vreau să mă spovedesc. Am făcut cunoştinţă şi i-am spus că nu-mi merge nimic bine (really???) şi că cei din jur îmi spun că e posibil ca cineva să-mi fi făcut farmece.

Acum....eu venisem să ma spovedesc, să dau detalii despre tot ce-am făcut prin încălcarea celor 10 porunci. Dar călugărul a considerat că este mai bine să îmi citească din cele sfinte.

Bun!...am îngenunchiat sub patrafir, iar respectivul a luat o carte şi a început să-mi citească (cunoscătorii ştiu că aceasta este procedura). Doar că după 5-10 minute de stat în genunchi, cu cartea pe cap (că era sprijinită pe capul meu, am uitat să menţionez)....am obosit. I-am spus că nu mai pot sta aşa şi m-am ridicat.

"Nu-i nimic, îţi citesc altceva", spune călugărul. Eu rămân în picioare, tot sub patrafir, el caută altă carte...nici urmă de spovedit

A început să bolborosească diverse, din care nu-mi înţelegeam decât prenumele. Şi tot gesticula cu mâinile, pe care le simţeam pe cap, pe urechi, pe umeri şi pe spate. Urma faza îmbrăţişării.

Pun pariu că această procedură nu este aşa de cunoscută

Pipăielile în stil duhovnicesc au durat câteva minute, dar mie mi s-au părut ore, mai ales că năduşeam de zor ...sub patrafir!!! E de la sine de înţeles că, în loc să mă rog şi să mă relaxez, eram super crispată şi mă gândeam : "ce naiba face??? e cu capu sau mi se pare???"

Reamintesc că eram în faza de citit, da????? sub patrafir, da???

M-a pus iar în genunchi şi.....pe cuvânt dacă exagerez cu ceva în cele ce urmează: (offf) (bleah) îmi pusese nâinile pe cap şi mă trăgea cu capul spre acea zonă....nu e greu de imaginat, dacă eu eram în genunchi, cam pe unde ajungeam, nu???? Eu mă ţineam dârză şi dădeam în retragere (adică mă târam, în genunchi, mai în spate). Şi el se ţinea dârz, nu-şi lua mâinile de pe capul meu....f************

Brusc am devenit conştientă că sunt într-o biserică şi că-l înjur, în gând, pe cel la care intenţionam să mă spovedesc. Aşa că m-am ridicat instantaneu (de sub patrafir) şi i-am spus: "Mă scuzaţi, trebuie să mă duc să-mi iau pastilele pentru rinichi, tocmai am o criză şi nu mai pot sta nici în picioare, nici în genunchi"

Ăsta a rămas cam aşa.... ...şi mi-a atras atenţia să nu plec până nu mă miruie. M-am conformat, din respect pentru ceva în care cred de mică. A venit cu.....o sticlă de 1 litru plină cu mir. Cunoscătorii ştiu că ia una bucată beţişor cu vată sau altceva, se înmoaie puţin în mir şi se fac cruci mici pe încheieturi, la mâini. Nenea l-a turnat pur şi simplu....parcă voiam să mă spăl Mi-am făcut eu singură nişte cruci, mai aveam o groază de mir pe palme şi idiotul a turnat iar....am intrat în panică, mirul îmi curgea printre degete.

"Părinte, nu mai turnaţi, ce să fac cu atâta mir?"
"Dă-ţi aşa, pe mâini...", m-a sfătuit el. Şi mi-am dat până la cot.

Şi miruită, şi crizată, dau să ies.

M-a oprit iar. "Stai să-ţi dau numărul meu de telefon, să mă suni când vrei să-ţi citesc ceva". (no comment)

Bun!!! mi-a dat numărul de mobil (lol), o carte şi.....MEMORABIL...mi-a spus: "Sigur ai ceva făcut, merge greu rugăciunea cu tine".

f********************

Ipocritul naibii

Am ieşit alergând din clădire. Prietena mă aştepta nerăbdătoare. "Hai, fată, ce ai făcut atâta? M-am săturat să te aştept". Eu i-a spus doar "nu te spovedi" şi am continuat să alerg. Asta după mine.

"Ce ai păţit??? Doamneee, ce albă eşti la faţă! Eşti bine? Ce s-a întâmplat?"

Când am ajuns la maşină, i-am spus ce se întâmplase. Nu se mai putea opri din râs

Pe scurt: fata a relatat povestea unor oameni din sat, care i-au spus că stareţul era de profesie şofer. Seara am făcut un grătar şi toţi miroseau a fum şi mici, eu......a mir

Asta era atunci. În urmă cu o lună (suntem în 17 mai 2009) am aflat că nenea şi-a văzut de practicile neortodoxe până când a picat în plasa reporterilor PRO TV, care l-au filmat cu camera ascunsă şi...atât i-a fost: a zburat de la mânăstire.

Comentarii

  1. Deni, te cred, ce preot nenorocit! Si eu am o "patanie" cu un preot, am postat-o pe blog. S-a intors lumea cu fundul in jos!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Michael Jackson - (I) Remember the time...

Îmi amintesc că aveam 10 ani, eram în clasa a III-a sau a IV-a şi eram foarte îndrăgostită de Michael..... Cred că am făcut o pasiune numai uitându-mă la promovarea concertului care urma să aibă loc în România. M-a fascinat aşa de mult, încât am reuşit să-i scriu numele corect - degeaba făceam engleză, nu reuşeam să scriu un nume străin doar auzindu-l, de obicei scriam cum pronunţam. Dar cu Michael a fost altă poveste. Offf....de câte ori am mâzgălit de atunci MICHAEL JACKSON.... cu inimioare, la sfârşitul caietelor de mate sau de română!!! Aşa pitică cum eram, am început să colecţionez, normal, poze din "Ecran Magazin" - un fel de Bravo pe acele vremuri, să port pe ascuns insigne cu Michael - că ai mei nu erau de acord. Într-o zi, am văzut în vitrina unei librării o revistă, a cărei copertă era, practic, un mic poster cu Michael. Oooo, am înnebunit, voiam şi eu. Dar cum să fac??? Ai mei erau foarte reticenţi pe atunci vizavi de tot ce produce plăcere copilului :d, aşa că am

Marea din vecini II - Balcic

Dimineaţa am băgat un duş de înviorare şi am plecat să schimbăm nişte bani. V-am spus, nu aveam deloc valută la noi, numai lei - not good, aveam deja 2 leva datorie la non-stop! Apoi ne-am strâns bagajele, am părăsit hotelul şi am plecat spre castel .De la hotel până acolo făceam 20 de minute, cred, dar noi am poposit pe un dig să ne uităm la mare, la meduze şi să păpăm sandvişuri. Castelul Reginei Maria Eu am mai fost la Balcic în urmă cu trei-patru ani. Dar atunci era altă conjunctură, plus că vremea era nasoală, nu-mi mai aduc aminte mare lucru. Acum am luat aminte la toate. Castelul Reginei Maria arată frumos pe afară. Din păcate, nu există o singură cameră care să redea fidel aspectul de odinioară. Sunt fotografii şi obiecte expuse în 3 încăperi, asta e tot. Fază de blonzi: era şi o încăpere cu suveniruri, printre care şi tablouri pictate pe pânză, o minunăţie. Şi tot admirându-le, am zis să ne şi luăm unul, căci preţurile variau - ne-am decis să-l luăm

Dincolo de granițe

  De ceva vreme lucrez la granițele personale. Acele bariere imaginare pe care să le pun pentru a-mi fi mie bine. Nu este ușor: față de cine să le țin ridicate? ori față de ce? când le cobor? cum comunic că sunt ridicate? ce spune asta despre mine? cum voi fi percepută? ce am de pierdut? dar de câștigat? ce învăț eu din asta? Nu mereu am analizat lucrurile astfel. Chiar dacă am simțit că nu îmi fac bine anumite atitudini, gesturi, vorbe, situații, am ținut barierele jos. Nu am comunicat că nu mă simt bine. Când nu am mai putut, m-am retras. Dar nu am rezolvat nimic, căci am ajuns iar în situații similare. Până când... 🔅...am conștientizat că spațiul meu personal, atât fizic cât și emoțional, este cel mai important. Și nu există niciun motiv în lumea asta pentru a permite cuiva, indiferent cine este, să ,,intre cu bocancii" în spațiul meu personal. Expresia nu îmi aparține, dar este des folosită pentru a transmite cât de puternică poate fi o asemenea intruziune. Și rezonez cu ea.