Abonare la postări!

miercuri, 12 august 2009

Statutul de călător corect!

"Fiţi un călător corect! Înainte de a urca în mijlocul de transport în comun, asiguraţi-vă că aveţi un titlu de călătorie valabil!Respectând regulile de călătorie, vă respectaţi atât pe dumneavoastră, cât şi pe ceilalţi călători". Cam aşa sună una din campaniile RATB.

Nimic mai neadevărat! Dacă nu ai şansa să prinzi un troleu dotat cu aer condiţionat, pe traseul Romană-Dorobanţi, pe unde sunt oameni mai curăţei....zici că n-ai avut noroc în viaţă. Eu, una, 7 zile pe săptămână mă lovesc în tramvaiul 32, care mă duce şi mă aduce din Rahova (ihm!!!), de oameni nebuni (la propriu, cu dungă roşie în buletin), nespălaţi, beţivi, hoţi.

Eu sunt corectă, îmi plătesc abonamentul. Şi ce primesc în schimb??? Sunt eu respectată cumva? Mai acumulez şi frustrări când văd că mai urcă controlorii ăştia de la RATB şi se duc tot la ăia cuminţei şi curăţei să-i verifice. De vagabonzi, ţigani, beţivi nu se apropie! Păi asta-i discriminare!

Apropo de controlorii păcii, am auzit două povestioare reale tragi-comice, într-un fel.

Una....cu controlorul fals! Un controlor se urcă în troleu şi ia lumea la purecat. Şi un nene n-a vrut să-i arate biletul, întâi i-a cerut să-i vadă legitimaţia de controlor. Ăsta s-a schimbat la faţă, s-a căutat, i-a arătat o legitimaţie pe care scria că-i angajat la RATB. Nenea: "neee, asta nu-i legitimaţie de controlor, asta-i de angajat acolo, şi femeia de serviciu are". Controlorul că nu-i adevărat, nenea îl luase tare, i-a cerut să-i arate legitimaţie cu poză!!! Ăsta s-a căutat după alte acte, a scos o legitimaţie fără poză!!! Nenea se enervează şi-l ameninţă că sună la RATB, i-a cerut datele de identifiicare. Controlorul a coborât, aşadar, la prima staţie şi dus a fost!!! Nenea a explicat apoi că angajaţi ai RATB se plictisesc teribil pe timpul zilei, iau legitimaţiile celorlalţi şi pleacă la purecat.

Altă poveste, cu abuz al unui controlor. Tot aşa, se urcă unul, ia oamenii la purecat. La un moment dat, cere legitimaţia unei doamne, i-o verifică, apoi îi cere buletinul ca să compare cu datele de pe legitimaţie. Doamna scoate buletinul, controlorul i-l ia din mână, motivând că vrea să-i întocmească proces verbal pentru că legitimaţia era expirată de o zi. Doamna îşi cere buletinul înapoi şi-i spune că îi va da ea datele, că el n-are voie să-i ia buletinul. Ăla o ţinea pe-a lui, nu voia să-i dea buletinul. Intervine o colegă a mea, care-i explică controlorului că e ilegal ce face. "Ce vă băgaţi, domnişoară, nu e treaba dumneavostră". "Ba mă bag, că nu aveţi voie să-i luaţi buletinul". O ţin tot aşa, colega mea scoate, enervată, legitimaţia de presă şi-i spune ăluia să-i dea doamnei buletinul. "Eee, ce mă luaţi pe mine cu d'astea, legitimaţii din astea false am mai văzut eu!", este replica controlorului, care tot nu vrea să-i înapoieze doamnei buletinul, deşi se oferise să-i plătească amendă, tot. Momentul cu presa e surprins de un alt controlor, care intervine atunci şi-i spune ăluia să-i dea doamnei buletinul, iar nebunul s-a conformat, în cele din urmă.

Unde e respectul???

3 comentarii:

 1. Controlorii sint niste hiene inculte...In 1996,cind de-abia venisem in bucuresti, am patit-o si eu: eram in drum spre gara de nord, de unde trebuia sa iau un tren spre orasul natal, unde trebuia sa-mi petrec Craciunul...Aveam bilet, cumparat din statie dinainte sa plec, il compostasem.Niciodata nu umblasem fara bilet sau abonament.Cu o statie inainte sa ajung la gara, s-a urcat in troleu o haita de controlori.Le-am aratat biletul, si controlorul mi l-a luat din mina, dupa care nu stiu ce a facut cu el ca imediat dupa aceea mi l-a aratat si era compostat in ambele capete (desi era doar pentru o calatorie)!"cum domnisoara, ai compostat biletul de doua ori? trebuie sa platesti amenda" Imediat m-a inconjurat toata haita de controlori.Mi-am dat seama ca m-au pacalit si ca sperau sa le dau niste spaga sa scap de amenda, insa am decit sa platesc amenda, 200 lei.Nu am avut timp de discutii cu ei pentru ca pierdeam trenul ,si platisem biletul deja.Mai incolo o prietena mi-a confirmat ca e una din tacticile lor de abuz, aveau in mina o ustensila care gaurea inca o data biletul corect compostat, ca apoi sa te acuze ca l-ai compostat de 2 ori...De atunci m-au mai prins controlorii de 2 ori dar i-am fentat eu pe ei.Acum nu mai locuiesc in Bucuresti, nici macar in Romania, astea sint doar povesti de povestit la nepoti...Insa acum profit de blogul tau ca sa le povestesc si oamenilor care-l citesc, sa stie ce poame sint acesti controlori...

  RăspundețiȘtergere
 2. Vaiii, ce nenorociţi, asta n-o ştiam. Da, rămâi cu "amintiri"...

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu in RATB mi-am paradit genunchiul si o alta calatoare si-a spart capul,nu mai vorbesc despre abuzurile controlorilor

  https://colectionaruldesuflete.wordpress.com/2013/01/29/urasc-ratb-ul/

  RăspundețiȘtergere