Treceți la conținutul principal

Copiii vin pe lume perfecți, noi îi creștem defecți (sau defect)

Imagini pentru peter pan don't grow up
https://imgflip.com/i/phqy6

,,Mai lasă-l să și plângă, că se învață numai în brațe apoi!"
,,Ia nu-l mai răsfăța atât, toată ziua îl pupi, o să ți se urce în cap!"
,,Dă-i, dragă, puțin dulce, că nu se întâmplă nimic! Ce, tu nu ai mâncat cozonac atuci când erai mică?"
,,Lasă-l să știe și de televizor, și de telefon, că nu-l crești sălbatic! Acum toți au acces la tehnologie"

Cam asta aud constant, în primii doi ani de viață ai copilului. Sfaturi de la părinți, pentru părinți!

,,Nu-l înțeleg pe copilul ăsta, nimic nu-l mulțumește! Îi iau tot ce vrea, degeaba! Țipă, aruncă, strică, atât știe!"
,,E dependent de dulciuri, nu ne mai înțelegem cu el! Numai ciocolată ar mânca! Dinții sunt terminați."
,,Numai cu nasul în telefon stă! Numai la desene s-ar uita non-stop! Strig la el, să vină la masă, nici nu mă aude"

Numai asta aud în jur, constant, de la părinții copiilor mai mari de 3-4 ani. De data asta, se plâng unii altora.


Mă uit, pe urmă, la cei mai mari. Îi văd ținând cășile în urechi și telefoanele în mâini. Nu zâmbesc, par să nu vadă nimic în jur , toată atenția se duce spre niște ecrane. Răspund monosilabic. Pare că îi plictisește orice. Unii părinți îi cred ,,timizi, liniștiți, cuminți". Alții îi cataloghează ca fiind ,,generația asta, numai cu nasul în telefon".

Mă bucur enorm când văd copii dezinvolți, care știu să poarte o conversație cu orice adult, care au o curiozitate firească, activi, care au pasiuni - citesc, practică un sport, ies cu bicicletele, dansează, cântă etc. Aceștia sunt salvați, părinții au știut să le transmită că tehnologia nu este un mod de viață.

Mă bucur enorm când văd copii care mănâncă fructe, care beau apă, care nu au gura plină de pufuleți, popcorn, covrigei și mâna mereu lipită de o ciocolată sau o sticlă cu suc. Sunt salvați, părinții au știut să le transmită obiceiuri sănătoase. Căci dulciurile și toate tâmpeniile procesate și vândute cu țintă copiilor au efecte în timp.

Mă bucur enorm când văd copii care le vorbesc frumos părinților, cu respect și prietenie. Care se alintă și se alină firesc în brațele lor.  Sunt niște fericiți, părinții au știut să le ofere necondiționat dragoste și nu au înlocuit asta cu oferirea absurdă și nemăsurată de jucării, haine și dulciuri.

Să ne uităm puțin la noi, adulții. Căci și noi suntem generația celor cu nasul mereu în telefon sau televizor, care aleg un covrig și o sticlă cu cola în locul unui sandviș făcut acasă și a unei sticle cu apă, care se pierd pe drumul dintre serviciu și casă și uită să meargă în parc, la teatru, la muzeu. Și suntem rutinați, plictisiți, nemulțumiți de cum arătăm, de relații, de cei din jur. Și ce facem? În loc să luptăm cu noi, să ne schimbăm, dăm asta mai departe. Povara asta o transmitem copiilor. Și implicit eticheta de ,,generația asta...". Sau, așa cum am citat în articolul scris pe FashionMoms: ,,Nu putem să stăm mereu cu telefonul în mână și să avem pretenția să ne vedem copiii citind cărți, singuri, în pat".
  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Michael Jackson - (I) Remember the time...

Îmi amintesc că aveam 10 ani, eram în clasa a III-a sau a IV-a şi eram foarte îndrăgostită de Michael..... Cred că am făcut o pasiune numai uitându-mă la promovarea concertului care urma să aibă loc în România. M-a fascinat aşa de mult, încât am reuşit să-i scriu numele corect - degeaba făceam engleză, nu reuşeam să scriu un nume străin doar auzindu-l, de obicei scriam cum pronunţam. Dar cu Michael a fost altă poveste. Offf....de câte ori am mâzgălit de atunci MICHAEL JACKSON.... cu inimioare, la sfârşitul caietelor de mate sau de română!!! Aşa pitică cum eram, am început să colecţionez, normal, poze din "Ecran Magazin" - un fel de Bravo pe acele vremuri, să port pe ascuns insigne cu Michael - că ai mei nu erau de acord. Într-o zi, am văzut în vitrina unei librării o revistă, a cărei copertă era, practic, un mic poster cu Michael. Oooo, am înnebunit, voiam şi eu. Dar cum să fac??? Ai mei erau foarte reticenţi pe atunci vizavi de tot ce produce plăcere copilului :d, aşa că am

Marea din vecini II - Balcic

Dimineaţa am băgat un duş de înviorare şi am plecat să schimbăm nişte bani. V-am spus, nu aveam deloc valută la noi, numai lei - not good, aveam deja 2 leva datorie la non-stop! Apoi ne-am strâns bagajele, am părăsit hotelul şi am plecat spre castel .De la hotel până acolo făceam 20 de minute, cred, dar noi am poposit pe un dig să ne uităm la mare, la meduze şi să păpăm sandvişuri. Castelul Reginei Maria Eu am mai fost la Balcic în urmă cu trei-patru ani. Dar atunci era altă conjunctură, plus că vremea era nasoală, nu-mi mai aduc aminte mare lucru. Acum am luat aminte la toate. Castelul Reginei Maria arată frumos pe afară. Din păcate, nu există o singură cameră care să redea fidel aspectul de odinioară. Sunt fotografii şi obiecte expuse în 3 încăperi, asta e tot. Fază de blonzi: era şi o încăpere cu suveniruri, printre care şi tablouri pictate pe pânză, o minunăţie. Şi tot admirându-le, am zis să ne şi luăm unul, căci preţurile variau - ne-am decis să-l luăm

Dincolo de granițe

  De ceva vreme lucrez la granițele personale. Acele bariere imaginare pe care să le pun pentru a-mi fi mie bine. Nu este ușor: față de cine să le țin ridicate? ori față de ce? când le cobor? cum comunic că sunt ridicate? ce spune asta despre mine? cum voi fi percepută? ce am de pierdut? dar de câștigat? ce învăț eu din asta? Nu mereu am analizat lucrurile astfel. Chiar dacă am simțit că nu îmi fac bine anumite atitudini, gesturi, vorbe, situații, am ținut barierele jos. Nu am comunicat că nu mă simt bine. Când nu am mai putut, m-am retras. Dar nu am rezolvat nimic, căci am ajuns iar în situații similare. Până când... 🔅...am conștientizat că spațiul meu personal, atât fizic cât și emoțional, este cel mai important. Și nu există niciun motiv în lumea asta pentru a permite cuiva, indiferent cine este, să ,,intre cu bocancii" în spațiul meu personal. Expresia nu îmi aparține, dar este des folosită pentru a transmite cât de puternică poate fi o asemenea intruziune. Și rezonez cu ea.