Abonare la postări!

miercuri, 20 mai 2009

Could be different?.....

(postare iniţială: 04 Apr 2008)

Summit-ul NATO de la Bucureşti se anunţa a fi o grea încercare pentru nervii locuitorilor din Capitală şi, de ce nu, ai autorităţilor. Se vorbea numai despre blocajele din trafic, despre suplimente de garnituri la RATB şi metrou, despre măsuri de siguranţă, poliţişti aduşi din alte oraşe, despre restricţii de circulaţie atât pentru maşini, cât şi pentru pietoni etc.

Spre surprinderea mea, în cele 3 zile de summit am avut imaginea unui altfel de Bucureşti.....aşa cum şi-l doresc mulţi, o capitală care ne este promisă de ani de zile.....un "Romanian dream", ca să zic aşa!

În primul rând, au apărut peste noapte flori de toate culorile, copaci înfloriţi (magnolii!!!), iarbă (gazon); capitala s-a transformat peste noapte într-un oraş plin de verdeaţă, cel puţin în zonele apropiate "culoarului unic". Fântânile arteziene au început din nou să funcţioneze, chiar şi când a plouat. Deci am văzut cum arată un Bucureşti "viu".

În al doilea rând, multe instituţii au fost nevoite să le acorde angajaţilor câteva zile libere. Odată cu aceştia, din Bucureşti au dispărut multe maşini. În loc de o capitală sugrumată de cozi la semafoare şi de restricţiile impuse de summit, am circulat printr-un Bucureşti aerisit, cum rar mai prinzi, seara. La metrou a fost aproape pustiu, chiar şi la orele de vârf. Mijloacele de transport de la suprafaţă au circulat, e drept, pe rute ocolitoare, dar mai bine decât de obicei.

În al treilea rând, firmele care trebuie să asigure, în general, curăţenia oraşului, au ales summit-ul pentru a-şi scoate toţi oamenii în stradă. Pentru prima oară am vazut măturătorii curăţând trotuarul de 2-3 ori în aceeaşi zi!!!! Deci am trăit să văd şi un Bucureşti curat....Nu pot să nu mă întreb: unde sunt oamenii ăştia în zilele obişnuite?

În al patrulea rând...........au fost postate forţe de ordine peste tot: nu mă refer numai la cei care au păzit imobilele populate cu demnitari străini...........mă refer la staţii de metrou, la posturile de termopan din parcuri, la străzi....E prima dată, în doi ani de stat în Bucureşti, când m-am simţit cu adevărat în siguranţă. Nu că în general aş trăi cu vreo teamă, dar am avut aşa, un sentiment de bine, când am văzut agenţii de pază patrulând pe străzi, la metrou, atenţi la orice se întâmplă......adică aşa cum ar trebui să fie mereu.

Una peste alta, summit-ul ăsta m-a făcut să văd că Bucureştiul poate arăta şi altfel. A fost un fel de materializare, în timp record, a multor proiecte urbanistice propuse de primarii care se tot succed, fără ca vreunul să reuşească să îşi materializeze schiţele de pe coli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu