Fotografia asta mă duce cu gândul la o poveste reală de viață. Concluzia, după 20 de ani de căsnicie, a fost: ,,nu mai aveam ce să ne spunem, eram ca doi străini". Feelingul era de mult acolo, confirmarea a venit într-o vacanță petrecută fără copilul pe care îl avea cuplul respectiv.
Recent am ascultat un episod dintr-un podcast: ,,Care este secretul fericirii?". (Am evitat cuvântul ,,fericire" în titlu, îmi pare că pot fi atât de multe sensuri destul de diferite, spre deosebire de ,,împlinire"). Concluzia podcastului este că starea noastră de bine are mare legătură cu calitatea relațiilor cu cei din jur - și, surprinzător, accentul nu cade pe relația de cuplu, așa cum m-aș fi așteptat. Ci pe relațiile pe care le ai în general cu oamenii din jur: oameni apropiați care să te asculte fără să te judece; oameni cu care să-ți facă plăcere să lucrezi; oameni cu care să ai legături în comunitatea în care trăiești.
Așadar, conexiunile create în timp sunt esențiale. Și este important să le ,,hrănim", să investim în ele, ca să rămână unele de calitate. Printre ele, și relația de cuplu. Nu cred că se hrănește de la sine, doar pentru că vine la pachet cu un spațiu comun de locuit, cu o mașină, cu rate la bancă sau cu cel puțin un copil. Cred, însă, că experiențele de calitate sunt o investiție pe termen lung. Și mai cred că investiția trebuie să fie una continuă.
Totul se întâmplă ca într-o grădină. Degeaba alegi semințe și bulbi pentru cele mai spectaculoase flori, dacă nu alegi pământul potrivit, dacă nu uzi constant, dacă nu ții cont de condițiile recomandate pentru creșterea florilor: umbră, semiumbră, soare, temperatura optimă. Nu vor ieși toate florile la care te așteptai, în timp se vor duce și puținele care și-au arătat încăpățânarea de a ignora condițiile neprielnice pentru creștere. Și poate că din exterior și de la depărtare grădina va părea în regulă. Dar, la interior, fără o îngrijire adecvată, nu va fi niciodată grădina dorită.
Rezonez cu concluzia podcastului indicat mai sus. Nu cred că există un număr potrivit de oameni ca să ne simțim împliniți. Dar cred în calitatea relațiilor pe care le avem cu acei oameni.
Comentarii
Trimiteți un comentariu