Treceți la conținutul principal

Bucle de aur. Sau de ce ne dorim ce e mai bine pentru copii

Un părinte își dorește, conștient, ce este mai bun pentru copilul lui. Însă, în subconștient, oare își dorește asta pentru că el consideră că nu a avut parte de ce este mai bun? Dorește să împlinească, prin propriul copil, neîmplinirea care îl macină? Insistă ca visurile lui parțial realizate (ori niciodată) să fie duse la bun sfârșit de către copil? Se teme ca nu cumva copilul să sufere în fața unui eșec, așa cum a suferit el?

În subconștient, un părinte își dorește, pentru copilul lui, Bucle de Aur. Este, în felul său, Cristina, o mămică ce trăia într-un orășel norvegian, Woro. Cristina și-a dorit, cum altfel, tot ce este mai bun pentru fetița ei. Și a cerut pentru micuță...păr din aur adevărat.

La început, Cristina s-a simțit cea mai fericită mamă de pe pământ. Copilul ei era admirat de toți, atrăgea toate privirile. Toată lumea spunea că este ,,cea mai frumoasă fetiță din lume" datorită părului minunat din aur curat. Dar copilul nu era fericit. ,,Greutatea părului o silea pe Bucle de aur să meargă ţinând capul aplecat în jos, ba chiar încovoiată. Din păcate aceasta se ferea să umble şi stătea mai toată ziua cu capul pe pernă. În loc să fie veselă şi mulţumită, era, dimpotrivă, tristă şi amărâtă şi plâgea în ascuns pe mamă-sa" - spune povestea.  

Ce s-a întâmplat? Vă invit să ascultați întreaga istorioară , de la minutul 9.59. 



Nu știu cum de mi-am amintit de povestea asta, o ascultam des când eram mică, la pick-up. Ce știam eu atunci...Altfel mi-a sunat în urechi acum, când sunt mamă. Mi s-a strâns inima de teamă să nu-mi doresc și eu bucle de aur pentru micuța mea.

Acum conștientizez câtă presiune m-a apăsat în copilărie și în adolescență. Fala notelor m-a urmărit ani de zile. Teama de a-mi face de râs familia m-a sufocat de nenumărate ori. Am și clacat. În timp, mi-am asumat faptul că, efectiv, am obosit. Și am învățat să înțeleg că a nu atinge obiectivele fixate de mine sau de altcineva nu înseamnă că am eșuat.

A eșua îmi sună punct terminus. Ori, eu m-am reinventat. M-am luat de atâtea ori de la zero. Nu, nu am eșuat. Viața mea nu trebuie să fie o cursă cu ținte de atins.

Nu pot să-mi doresc ce cred eu că este mai bine pentru copilul meu și să nu țin cont de ce-l face fericit. Sau să ignor ce-și dorește el, pe motiv că eu sunt mama și știu mai bine. 

Timp de 4 ani, mi-am crescut copilul să fie independent în decizii. Și deja știe ce i se potrivește, ce-i face bine, ce-i trebuie și ce-i prisosește. Are un discernământ fantastic, nativ, pe care i l-am încurajat prin încrederea acordată. 

Nu trebuie să fac altceva decât am făcut până acum. Trebuie doar

✅  să-i fiu alături, necondiționat

✅  să-l sprijin și să-l îndrum, când mă solicită 

✅  să-i arăt apreciere și recunoștință pentru ce este

✅  să nu-i critic alegerile, chiar dacă nu sunt de acord cu ele

Un copil crescut cu sprijin, apreciere, recunoștință și încredere va deveni un adult conștient de alegerile sale, responsabil, echilibrat. Oare, în final, nu asta înseamnă să ne dorim ce este mai bine pentru copii? 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Criticilor" mei

Sunt persoane care îmi citesc blogul şi atât. Sunt persoane care îmi citesc blogul şi simt nevoia să-mi trimită feedback-uri, pe site, pe mess sau verbal. Sunt persoane care se amuză de ceea ce scriu, care se regăsesc în ceea ce postez sau care, din contră, sunt indignate. Printre atâtea persoane, există două care merg pe principiul "un şut în fund e un pas înainte" sau "ce nu te omoară te face mai puternic" etc. Aşa stând lucrurile, persoanele în cauză, cu cele mai bune intenţii, îmi aplică psihologia inversă! Le voi numi X şi Y! X: denisa, am incercat sa citesc noul tau post ai iarasi m-am plictisit X: vroiam doar sa stii eu: multumesc, nush ce m-as face fara tine X: am dat de scroll pana am vazut niste poze cu un copil mic. X: am inchis repede pagina X: nu am mai rezistat X: nu stiu cine ar putea citi pana la capat vreun articol de acolo X: cand citesc un post de-al tau, am sentimentul ca e prima zi dupa revelion X: ma incearca un sentiment de nimicnicie, de sple...

Hai la shopping în New York !!!!

Am primit un mail foarte mişto, foarte tare, foarte foarte, pe care nu-l pot ţine numai pentru mine, clar! Comentarii? la urmă, câte doriţi!!! La New York s-a deschis un magazin unde femeile pot alege şi cumpăra un soţ. La intrare sunt afişate regulile de funcţionare ale magazinului: - Poţi vizita magazinul O SINGURĂ DATĂ! - Sunt 6 etaje şi caracteristicile bărbaţilor se îmbunătăţesc pe măsură ce urci la etajul superior. - Poţi alege orice bărbat de la un etaj sau poţi urca la etajul următor. - Nu te poţi întoarce la etajul inferior! O femeie decide să viziteze magazinul pentru a găsi un bărbat care să îi ţină companie. La etajul unu, pe uşă, este următorul afiş: "Aceşti bărbaţi au un loc de muncă!" Femeia decide să meargă la etajul următor. La etajul al doilea, pe uşă, este următorul afiş: "Aceşti bărbaţi au un loc de muncă şi iubesc copiii!" Femeia hotărăşte să urce la etajul următor. La etajul al treilea, pe uşă, este următorul afiş: "Aceşti ...

Ghinion în pat !

Însemnarea trebuia să se numească, mai degrabă, "Nu a mai apucat să facă sex cu iubitul din cauză că mama acestuia a murit"....dar, cum lucrez într-un loc respectabil...:) În seara asta mi-a povestit cineva o întâmplare foarte funny, pe care nu aveam cum s-o ţin numai pentru mine. Este vorba despre o EA, cuplată cu un EL, amândoi "deosebiţi". EL este o matahală de om, muncitor, dintr-o bucată, cu care e bine să nu-ţi pui mintea. EA ar fi în stare să-şi petreacă toată viaţa urmărind telenovele, cu ţigara într-o mână şi pila de unghii în cealaltă. "Eşti un nenorocit"/ "Eşti o proastă", "Te omor"/"Ba eu pe tine", "Bădăranule"/"Proasto"sunt câteva dintre alinturile pe care şi le adresează zilnic. Dar sunt de vreo 3 ani împreună. Într-o zi, EA a primit un sms....de la fostul iubit. Acesta o anunţă că vrea să o vadă, că nu a uitat-o şi că sentimentele lui sunt la fel de puternice. EA îşi dă seama că nu l-a uitat...