Eu ce sărbătoresc? Aia nu e românească, cealaltă e păgână, despre aia nu știu nimic, numai de la americani ni se trag toate! Săptămâna trecută, cu Halloween, iar s-a umplut facebook de dezbateri, s-au format tabere și s-au pus etichete. Parcă și de Valentine's Day tot așa se întâmplă.
După ce am tot citit păreri pro și contra, m-am pus pe căutat mai multe informații. Nu de alta, să înțeleg și eu ce sărbătorim și ce nu!
Este primul an când m-am gândit să sculptez și eu un dovleac pentru Halloween. De ce? Păi să văd dacă pot și să mă amuz cu bebelina mea, sigur i-ar fi plăcut! Doar că nu am făcut-o, nu am avut timp să mă duc să cumpăr un dovleac. Dar dacă aș fi făcut-o, asta însemna că sărbătoresc Halloween? Dar dacă ne costumam? Trebuia și să mergem la căpătat bomboane? Habar n-am! Cert este că Halloween are o tradiție vechie în spate. Nu, nu a pornit de la americani, ci de la druizi, și se credea că această zi este o punte între lumea viilor și lumea morților. Deghizarea în personaje malefice avea rolul de a speria spiritele rele care veneau pe pământ în această zi. În timp, semnificațiile s-au mai pierdut, nu vă imaginați acum că în toată lumea oamenii se deghizează în schelet și bântuie prin cimitire. Am găsit aici explicații logice și de bun simț: https://emizarnescu.wordpress.com/2016/10/29/originea-si-semnificatia-sarbatorii-de-halloween/
Crăciunul a fost adoptat cu toată inima de către români. Dar ce presupune să-l sărbătoresc? Să fac brad? Sau să dăruiesc cadouri? Să fac sarmale, oare? Vă spun, cred că astea trei sunt indispensabile la noi, clar nu există, nu se poate Crăciun fără sarmale și fără brad și fără cadouri! Dar cu spiridușii moșului cum stau lucrurile? Am găsit niște explicații detaliate despre legătura dintre nașterea lui Iisus Hristos și Crăciun https://www.gandul.info/magazin/semnificatia-craciunului-pe-glob-cele-mai-frumoase-traditii-10410445. Cred ca totul trebuie să fie despre a dărui. Și, de ce nu, să mergem și la slujba de Crăciun, poate ne amintim și adevărata semnificație. În rest...povești!
Valentine's Day, alt măr al discordiei. De când s-a răspândit această sărbătoare de peste Ocean, au apărut apărătorii Dragobetelui. S-au format taberele. Iar de 14 februarie, fiecare ,,Happy Valentine's Day" primește replica ,,Noi sărbătorim românește, Dragobetele" sau ,,Dragostea nu are nevoie de o anume zi pentru a fi exprimată (sic!)". Mă bucur pentru cei care își arată zilnic aprecierea și afecțiunea prin mici atenții, gesturi - o cafea cu bilețel, un mesaj, un ceai, o floare, o îmbrățișare, o carte etc. Dar hai să nu-i punem la zid nici pe cei care cumpără trandafiri roșii, inimioare de pluș și ursuleți inscripționați cu ,, I love you". Apropo de asta, am o poveste amuzantă (și nu prea) din studenție, chiar aici! Revenind la controversata sărbătoare, știați că Sfântul Valentin a fost un preot creștin? Puțină istorie: https://stirileprotv.ro/stiri/social/valentine-s-day-2013-traditiile-si-adevarata-poveste-din-spatele-sfantului-valentin.html
Și Paștele a fost personalizat cu un iepuraș și ouă din ciocolată! Când eram noi mică, de Paște ne înnoiam, adică primeam o hăinuță nouă. Acum se poartă dulciurile și jucăriile! Pe care le aduce iepurașul! Să nu uităm, totuși, că Paștele înseamnă învierea Domnului. Uite, de data asta pot da exemple de tradiții pe car le respect eu. Îmi place să merg la biserică în Joia Mare, în Vinerea Patimilor (să cânt Prohodul) și la slujba de înviere. Cânr eram mai mică chiar stăteam până dimineața. Altfel, nu prea simt sărbătoarea. Ah, tot când eram mică, de Paște ne uitam la Iisus Nazarineanul, știți filmul?
Știți ce cred? Că putem sărbători ceva în fieare zi, depinde de noi cum. Și că nu ,,trădezi" țara, neamul și obiceiurile străvechi pur și simplu pentru că vrei să te distrezi.
Mie îmi plac toate motivele de iesire din cotidian. Sarbatorile de genul Valentine's Day sau Halloween le adaptez la gustul meu. Ce e rau ca un copil sa se costumeze (nu neaparat in schelet)? E un motiv de distractie si pentru ei si pentru noi! Cheia este echilibrul! Sa nu fim inversunati nici intr-un sens, nici in celălalt! Mai exact, sa nu catalogam drept "americanisme" orice ni se pare noua ca nu e traditional romanesc, dar nici sa nu ne spunem "Te iubesc" decat pe 14 februarie!
RăspundețiȘtergereAșa zic și eu. Poziționarea asta în tabere nu ne face bine. Plus că respingerea vine la nivel superficial, fără să cunoaștem povestea la origini. Ori mereu e timp potrivit să ne îmbogățim cultura și, de ce nu, să experimentăm!
Ștergere